RAFTING TAROM I DRINOMRafting na Tari je avantura I odmor istovremeno, za svakog posetioca nezaboravan doživljaj I spoznaja iskonske vrednosti I lepote  prirode.

Po stepenu atraktivnosti za rafting, Tara je kategorisana od III-V stepena po međunarodnoj skali kategorizacije reka. Time je svrstana u sami vrh najatraktivnijih svetski reka, uz Kolorado I Zambezi.

Kanjon Tare dugačak je 149km, dok njegova dubina dostiže čak 1300 metara. Tara prima svoje pritoke najvećim delom sa planina Komova, Sinjajevine i Durmitora, a sa rekom Pivom sastaje se na Šćepan polju gde prave reku Drinu.                                         

Rafting počinje na Tari  a završava se na Drini neposredno od vašeg kampa.
Trajanje raftinga zavisi od visine vode, vremenskih uslova i od posade u čamcu. U maju kada je nivo vode najveći, spust traje oko 45 minuta, a u avgustu i septembru i 3-4 sata.
Rafting Tarom se izvodi gumenim čamcima specijalno rađenim za divlje vode. Čamci su kapaciteta 8-10 osoba. Turisti koji dođu na Tara rafting dobijaju svu neophodnu opremu: neopransko odelo i čizme, pojas za spasavanje, kacigu i veslo, a u slučaju kiše dobijaju i kabanice. Važnu ulogu u raftingu ima skipper, osoba koja upravlja čamcem i koja je ujedno i vodič na raftingu. Skipperi su prošli obuku i imaju sertifikat IRF-a (International Rafting federation). Pre starta skipper održava kratak kurs o raftingu.
U toku raftinga turisti mogu nositi foto aparate i kamere koji se čuvaju u specijalnim kesama hermetički zatvorenim. Na najatraktivnijim mestima prave se pauze za fotografisanje i osveženje.

Rafting na divljim vodama predstavlja uzbudljivu promenu svakodnevnice. To je spoj avanture, sporta i aktivnog odmora i takav izazov svakako ne treba propustiti.0 komentara:

Постави коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More