ZAKINTOS

Zakintos - ostrvo kornjača, je najjužnije jonsko ostrvo i treće po veličini. Zbog svoje geografske pozicije do njega se lako stiže, kako sa drugih Jonskih ostrva, tako i sa kopnenog dela grčke. Ostrvo je dobilo ime po Zakintu, sinu trojanskog kralja Dardana. Poznato je kao jedno od najsunčanijih ostrva Grčke, ima blagu klimu i vrlo je zeleno, kao i ostala jonska ostrva, za razliku od krševitih ostrva u Egeju.

Ostrvo je i najveći prirodni rezervat na Mediteranu jedne vrste morskih kornjača zvane „Caretta Caretta“, koja na peščanim plažama na jugu Zakintosa polaže jaja. Da bi se zaštitila legla i opstanak te vrste područje je prvo u Grčkoj postalo nacionalni primorski park.
 Zbog bujne vegetacije, mnogobrojnih maslinjaka i borovih šuma koje se spuštaju sve do mora Venecijanci su mu u prošlosti dali ime “Cvet Orijenta”. Jedinstven spoj bogate istorije, mnogobrojnih peščanih plaža, živopisnih planinskih sela, idiličnih pejzaža, tradicije, ukusne mediteranske kuhinje sa netaknutom ostrvskom prirodom, čine ostrvo Zakintos idealnom ponudom pravog godišnjeg odmora.

Na severu, istoku i jugu, smešten je veliki broj plaža, dok na zapadnoj strani se nalazi veliki broj morskih pećina  i uvala, od kojih je najpoznatija Plava pećina na severo - zapadu ostrva.
Najpoznatija plaža na ostrvu Zakintos je Navagio (Shipwreck) sa finim belim peskom, tirkiznim morem i poznatom olupinom broda, koja je i zaštitni znak Zakintosa.Grad Zakintos (Zakynthos, Zante)
Grad Zakintos je glavni grad i najvažnija luka na ostrvu. Ima oko 10.000 stanovnika. Grad, na čiju arhitekturu su venecijanci imali značajan uticaj, se nalazi na istočnom delu ostrva. Jedno je od najvažnijih turističih mesta u grčkoj, a poznat je i po zemljotresu iz 1953. god. Novoizgrađeni deo grada je podignut na ruševinama prethodnih građevina kako bi se što više sačuvao i obnovio njegov autentični izgled. Najpopularniji deo grada se nalazi između Solomonovog trga i crkve Sv. Dionisa gde se i nalazi najveći broj restorana, kafea i prodavnica. U gradu se nalazi nekoliko muzeja, od kojih je jedan posvećen Dionisu Solomonu, piscu grčke nacionalne himne po kome i trg nosi naziv. Pored muzeja, u gradu se nalazi i nekoliko crkvi kao i venecijansko utvrđenje.

Cilivi (Tsilivi)
Malo mesto sa lepom peskovitom plažom na severoistočnoj obali Zakintosa udaljeno je 9 km od aerodroma i 5 km od glavnog grada. Nalazi se blizu oblasti Planos, okružen vinogradima, maslinjacima i baštama sa voćem. Veoma je popularno mesto za porodični odmor zahvaljući plitkoj peskovitoj plaži koja je dugačka 4 km i nudi uživanje u svim sportovima na vodi. Mesto poseduje široku raznolikost taverni, restorana kao i veći broj prodavnica i marketa. Redovan gradski saobraćaj će turistima omogućiti brzu i laku vezu sa ostalim mestima na ostrvu.

Argasi (Argassi)
Argasi je malo turističko mesto koje se nalazi 4 km od glavnog grada Zantea. Prostire se celom dužinom plaže od 5 km i kao veoma popularno turističko mesto omogućava dobar odmor, sportove na vodi i atraktivan noćni život u mnogim barovima, restoranima i tavernama. Sa planine Skopos, visine 758m, pruža se neverovatan pogled na grad Zakintos i ostali deo ostrva.
Laganas
Laganas se nalazi na južnoj obali ostrva, udaljen 8 km od grada Zakintosa i 7 km od aerodroma. Smešten je u podnožju blagih brda koja se uzdižu prema planinama. Svoju najveću popularnost duguje lepim peskovitim plažama i noćnom zivotu. Laganas obala ima jednu od najboljih i najlepših plaža dugačku skoro 5 km sa peskom posutim školjkama i toplim prozirnim morem. Vodeni sportovi su ograničeni zato što Caretta Caretta kornjače koriste određeni deo plaže za polaganje jaja. Cela oblast je veoma poznata po velikom broju noćnih klubova i barova. Ovo nije mesto koje biste želeli da posetite ukoliko tražite miran i opuštajući odmor i najviše odgovara mladima i onima koji se tako osećaju.

0 komentara:

Постави коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More