Tunis

Tunis je država u Severnoj Africi , graniči se sa Alžirom na zapadu i Libijom na jugoistoku, ostatak države je ograničen Sredozemnim morem. Ima veoma povoljan geografski položaj,
sa izlazom na Sredozemno more i sa ne tako velikom površinom pustinje. Tunis je većinom planinska zemlja raznovrsne vegetacije. U Tunisu nema reka i jezera, ako ne računamo slana
jezera - šotove. Glavni grad Tunisa je Tunis, a ostali veći gradovi su Sfax, Kairouan, Monastir,Sousse, Jafa. Tunis ima oko 10 miliona stanovnika, oko 2 miliona živi u gradu Tunisu.

Hammamet je smešten između Mediterana i Sahare, 64 kilometara od Tunisa, popularna turistička
destinacija zahvaljujući prvenstveno prelepim plažama. Prvo pravo turističko mesto u Tunisu. Smešten na jugoistoku poluostrva Cap Bon, na severnoj strani zaliva Hammamet.

Yasmin Hammamet je nova turistička i hotelska zona nastala u poslednjih pet godina, nalazi se 10 -12 km južno od centra Hamameta. Zamišljena i projektovana po uzoru na poznata evropska letovališta na Mediteranu, Yasmin Hamamet je danas ponos turizma Tunisa. Dobio je ime po jasminu koji je izuzetno zastupljen u ovim krajevima.

Monastir, grad srednje veličine (oko 40.000 stanovnika), smešten je oko 160 km južno od glavnog grada. Tradicionalno ribarsko mesto, u poslednjih nekoliko decenija postaje i značajno turističko mesto. Grad je osnovan još u rimsko vreme, dok iz kasnijeg istorijskog perioda datira Ribat – tvrđava. Osim mauzoleja sa zlatnom kupolom porodice Burgiba, Monastir se može ponositi i terenima za golf, lukom za jahte, Medinom, bazarom i mnogobrojnim mestima za zabavu.

Sousse, smešten na oko 140 km južno od glavnog grada, sa oko 220.000 stanovnika. Nalazi se na južnoj obali zaliva Hammamet, na obali Mediterana. Treći grad po veličini u državi, osnaovan još u XI veku pre nove ere (tada nosio ime Hadrumetum), danas predstavlja privredni i univerzitetski centar. Međunarodni aerodrom u Monastiru udaljen je svega 20 km od Soussa. Odlikuje se blagom klimom, prelepom mediteranskom obalom i srdačnim ljudima.

Port El Kantaoui se nalazi ma udaljenosti od oko 6 km od Susa i 140 km od glavnog grada Tunisa.
Predstavlja prvi i daleko najveći plansko građeni turistički centar. Sagrađen po uzoru na francusku rivijeru, Port El Kantaoui sa svojim starim jezgrom grada, presvučenim kaldrmom, brojnim ribljim restoranima, kafeterijama, lokalnim čajdžinicama sa pušačima nargila, suvenirnicama i fontanama u cvetnim parkovima, najveći je ponos Tunižana. Ovaj turistički centar daje novu dimenziju ljubiteljima jedrenja na Mediteranu, zahvaljujući svojoj prelepoj marini, sa preko 300 vezova.

0 komentara:

Постави коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More