MIKONOS

U delu grada koji se zove Kastro nalazi se Paraportiani ( kompleks od pet crkava,od kojih su cetiri na gornjem nivou,a jedna na donjem,koja je i najstarija.)

Klima je umereno kontinentalna,sa dugim toplim letima sa dosta suncanih sati i blagim zimama.
Plaze su uglavnom pescane,a autobuski prevoz po ostrvu je jako dobro organizovan,pa se iz grada lako stize do svih plaza, a najpoznatije su Paradise, Superparadise, Elia, Ornos, Psarou, Platys Yialos, Ag.Stefanos...

Mikonos je jedno od najkosmopolitskijih mesta na planeti, steciste svetskog jet seta,a cuven je i po nocnom zivotu i zurkama na plazi koje pocinju u popodnevnim satima i traju sve do zore.
Nije retkost da u unekom od kafea sretnete svetski poznate licnosti ,a posebno na plazi Paradiso se tokom leta organizuju muzicke svecanosti sa poznatim dj-evima.

Atrakcija u gradu Mikonosu je veliki pelikan Petros koji slobodno seta gradom nezainteresovan za turiste,ulazi u restorane i ceka na pijaci da mu ribari daju da jede ribu.

ISTORIJA MIKONOSA

Prema mitologiji, Giganti, koje je pobio Herkul u zestokoj bici, su sahranjeni na ostrvu ispod velikih granitnih stena.Naziv “Mikonos” znaci “masa kamenja” ili stenovito mesto. Po legendi, ostrvu je dato ime po heroju Mikonosu, sinu kralja Aniosa, koji je bio Apolonov sin. Karijanci i Fenicani su verovatno bili prvi stanovnici ostrva, ali Jonci iz Atine su izbacili prethodne osvajace i preuzeli vlast na ostrvu oko 1000. god. p.n.e. U anticko vreme postojala su dva grada na ostrvu; 490. god. p.n.e. Mikonos je bio siromasno ostrvo sa ogranicenim poljoprivrednim izvorima. Kasnije kroz istoriju, ostrvo je pripadalo Rimljanima, a zatim Vizantijcima, koji su vladali od VII do XII veka.
Posle pada Konstantinopolja, u XIII veku, ostrvo su okupirali Venecijanci. Oni su vladali sve do XVI veka, kada su vlast preuzeli Turci. Kasnije je ostrvo steklo autonomiju u odnosu na obe strane – Venecijance i Turke, a 1718. god. su definitivno stekli nezavisnost.Stanovnistvo Mikonosa, ciji se broj kroz moderno vreme kretao od 2000 do 5000 stanovnika, povecavalo se dolaskom imigranata sa susednih ostrva i sa Krita, tokom perioda gladovanja i epidemija koje su pratili sukobi, sve do kasnog XVIII veka.Stanovnici Mikonosa su kroz taj isti period bili poznati kao izvrsni mornari, uspesni u trgovini i plovidbi, ali i kao gusari.

HOTELI

APARTMANI

0 komentara:

Постави коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More