Krf

Krf, drugo po veličini, od sedam većih jonskih ostrva, a ujedno i jedno od najlepših grčkih ostrva. Krf leži u Jonskom moru, koje je deo Sredozemnog mora, a severno se spaja sa Jadranskim. Takvim položajem obezbeđuje sebi mesto najsevernijeg značajnijeg ostrva Grčke.
Krf se nalazi na krajnjem severozapadu Grčke u Jonskom moru. 2 km severnije od Krfa nalazi se albanska obala. Krf je mnogo bliži njenoj obali (oko 3 km) nego obali Epira (oko 15 km), njemu najbliže grčke periferije na jugoistoku. Južno od Krfa nalaze se druga Jonska ostrva, a najbliža su mu Paksi i Antipaksi (oko 15 km).
Krf je ostrvo izduženog oblika. Ostrvo je izduženo u pravcu sever-jug oko 64 km, a širine do 20 km. Sever je najbrdovitiji (vrh Pankrator na 906 m n. v.), središnji deo manje, a jug je više valovit. Obala je razuđena i pravi brojne male zalive, poluostrva, zemljouze, i posebno značajno za privredu brojne male i čiste plaže.
Klima na ostrvu je sredozemna. Leta su topla, ali ne toliko žarka kao na Egeju. Zime su blage sa retkim temperaturama ispod 10 stepeni. Posebnost Krfa je veća vlažnost i više padavina (oko 1200 mm godišnje). Zbog toga je u poređenju sa ostalim dijelovima Grčke, Krf osoben po svojoj veoma bujnoj vegetaciji. Stoga su Grci ovo ostrvo i nazvali "Zeleno ostrvo".

0 komentara:

Постави коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More